Skip to Content

Taxconsultancy

VAT on advice to a foreign client: when do you reverse-charge the VAT, and what goes in the EC Sales List?

To a business in another EU country you invoice without VAT, with VAT reverse-charged, and you report the service in box 3b and in the EC Sales List. To a private person in the EU you simply charge Dutch VAT.

8 min read

If you work as a consultant or interim manager for a client abroad, you usually charge no Dutch VAT. Whether that is the case depends on two questions: is the client a business or a private person, and is the client in the EU or outside it.

With a business in another EU country, the work is not done with an invoice without VAT. You also report the service in your VAT return and in a separate list, the EC Sales List (opgaaf intracommunautaire prestaties, ICP).

In short

  • Advice to a business is taxed in that business's country (art. 6(1) VAT Act). With a client in the EU you put VAT reverse-charged and the client's VAT number on the invoice, and you check that number first.
  • The amount belongs in box 3b of your VAT return and in the EC Sales List for the same period. Both totals must match. With a business outside the EU you do not report the service.
  • A private person in another EU country pays Dutch VAT, because advice is not a digital service. A private person outside the EU pays no Dutch VAT (art. 6i VAT Act).

In this article

  1. Which VAT do you charge a foreign client as a consultant?
  2. What do you put on the invoice to a business in another EU country?
  3. How do you report the service in box 3b and the EC Sales List?
  4. What do you do with a client outside the EU?
  5. Do you charge VAT to a private person in another EU country?
  6. Which exceptions should a consultant know?
  7. Why does the tax authority look so closely at the EC Sales List?

Which VAT do you charge a foreign client as a consultant?

With a business client, usually no Dutch VAT. The law says that a service to a business is taxed where that business is established (art. 6(1) Turnover Tax Act 1968). For advice to a company in Germany that is Germany, for a company in the United States the United States.

With a private person it is the other way round. A service to someone who is not a business is taxed where you yourself are established, so in the Netherlands (art. 6(2)). There is one exception for advice: a private person outside the EU pays no Dutch VAT (art. 6i).

Client in another EU countryClient outside the EUBusinesswith VAT numberNo Dutch VATinvoice: VAT reverse-chargedwith the client's VAT numberbox 3b and EC Sales Listart. 6(1) VAT ActNo Dutch VATnot in the VAT returnVAT on costs stays deductibleart. 6(1) VAT ActPrivate personwithout VAT numberDutch VAT, 21%advice is not a digital servicereturn box 1aart. 6(2) VAT ActNo Dutch VATtaxed in the client's countryapplies to advice and licencesart. 6i VAT ActMain rules. Exceptions: services linked to a building or land, and admission to events.
Which VAT for which client, main rules for advice, as at October 2026. Source: VAT Act art. 6, 6i and 35a, Belastingdienst.

What do you put on the invoice to a business in another EU country?

An invoice without VAT stating VAT reverse-charged (btw verlegd). Reverse charging means that the client reports and pays the VAT itself in its own country. The Belastingdienst calls this an intra-community service (Belastingdienst, services to customers in other EU countries).

The invoice also shows your own VAT number and the client's VAT number (art. 35a(1)(c), (d) and (m) VAT Act). The VAT number is the VAT identification number you use in EU trade. You state the fee without VAT (Belastingdienst, reverse charge on the invoice).

Always check the VAT number before you invoice. You do that on the European Commission website (VIES). It shows whether the number is valid, and often the name and address too. If it does not match, ask the client for the correct details. Keep the result in your records (Belastingdienst, checking VAT numbers).

Note: an organisation that is not a business but does have a VAT number also counts as a business here, for example a public body or foundation with a VAT number (Belastingdienst). If the client has no valid VAT number, you treat it as a private person.

How do you report the service in box 3b and the EC Sales List?

You enter the amount in box 3b of the VAT return, supplies to and services in countries within the EU. In addition you file an EC Sales List: a list showing each client's VAT number and the amount. The total of the list must equal box 3b for the same period (Belastingdienst, EC Sales List).

Example: advice to a company in Belgium, € 12,000InvoiceYour VAT no.: NL...B01Client VAT no.: BE0...Advice, September 2026Amount € 12,000VAT: reverse-chargedTotal due € 12,000VAT return, box 3b€ 12,000, no VAT to payEC Sales List, same periodBE0... with € 12,000Total on the EC Sales List = amount in box 3b for the same period.Worked example, not real numbers.
From invoice to box 3b and the EC Sales List, worked example. Source: Belastingdienst (EC Sales List, reverse charge), VAT Act art. 35a and 37a.

If you use the small business scheme (KOR) or are considering it, note that turnover taxed in another country, such as advice to a business in the EU, does not count towards the turnover limit of € 20,000 (Belastingdienst, KOR conditions).

What do you do with a client outside the EU?

With a business outside the EU you do not report the service in your VAT return, if the service is taxed in that country (Belastingdienst, services to customers in non-EU countries). There is no EC Sales List, because that is only for clients in the EU. Do not show Dutch VAT on the invoice.

You may deduct the VAT on your own costs for that engagement, such as a laptop or software. The Belastingdienst writes that turnover made and taxed in a country outside the EU also counts as taxable turnover (Belastingdienst).

A separate rule applies to a private person outside the EU. Services of consultants, engineers, consultancy firms, lawyers, accountants and similar services are then taxed where the client lives (art. 6i(c) VAT Act). Granting licences and supplying staff also fall under this rule. So you charge no Dutch VAT.

Do you charge VAT to a private person in another EU country?

Yes, Dutch VAT. Advice to a private person falls under the main rule: taxed where you are established (art. 6(2)). Contact by e-mail or video call does not make it a digital service. The law says that exchanging messages over the internet does not in itself mean it is an electronic service (art. 6h(2) VAT Act).

It is different if you sell a digital service, such as an online course that runs largely automatically or a subscription to a tool. Then there is a threshold of € 10,000 a year for all sales to private persons in other EU countries together. Above it you charge the VAT of the client's country, and report it through the One Stop Shop (OSS) (Belastingdienst, services to private persons in the EU).

Which exceptions should a consultant know?

Two exceptions affect consultants most often. For these services the law points to a place other than the client's country (Belastingdienst, excepted services).

  • Services relating to immovable property, such as a building or land, are taxed where that property is located. The law names, among others, experts, estate agents, architects and firms supervising construction (art. 6b VAT Act). If you advise on one specific building in Germany, the service may therefore be taxed in Germany, even for a Dutch client.
  • Admission to an educational or scientific event, such as a conference or open training you organise, is taxed for a business client where the event takes place. That does not apply if the participant only attends online (art. 6d VAT Act).

If in doubt, use the Belastingdienst tool for supplying services to and from abroad. It is on the same page as the list of exceptions.

Why does the tax authority look so closely at the EC Sales List?

Because VAT on trade between EU countries is vulnerable to fraud. Keen and Smith describe in a review how the VAT credit and refund system creates opportunities for abuse, and that this became an urgent problem in the EU (Keen and Smith, 2006). The EC Sales List records a VAT number and an amount for each client. This creates a trail next to your return, and the total must equal box 3b.

Research shows that such data from the other party works. In two experiments among more than 400,000 firms in Chile, an announced extra check had less effect on transactions that left a trail with the other party. According to the researcher, this is because that trail already deters in advance (Pomeranz, 2015). For you this means: make sure the invoice, box 3b and the EC Sales List match exactly, because differences stand out.

Sources

  • Turnover Tax Act 1968 (Wet op de omzetbelasting 1968), articles 6, 6b, 6d, 6h, 6i, 35a and 37a, version 1 January 2026. wetten.overheid.nl
  • Belastingdienst, Calculating VAT on services to customers in other EU countries (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, Using the reverse charge scheme (invoice requirements, in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, Checking a VAT identification number (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, EC Sales List (Opgaaf ICP, in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, Period of the EC Sales List (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, VAT return when supplying services to customers outside the EU (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, I supply services to private persons in the EU (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, Calculating VAT on excepted services (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Belastingdienst, KOR conditions (in Dutch), accessed 31 October 2026. belastingdienst.nl
  • Keen, M. & Smith, S. (2006). VAT fraud and evasion: what do we know and what can be done? National Tax Journal, 59(4), 861-887. doi.org
  • Pomeranz, D. (2015). No taxation without information: deterrence and self-enforcement in the value added tax. American Economic Review, 105(8), 2539-2569. doi.org

This article belongs to

Tax

Tax returns, tax schemes and what new rules mean for you.

Would you like to know what we do in this area for your business?

Further reading

All articles

Taxconsultancy

Sole trader or bv as a consultant: what salary must you pay yourself, and does a management fee through a holding help?

An organisation consultant or interim manager with a bv must pay themselves a customary salary: at least € 58,000 in 2026, and more if a comparable employed consultant earns more. If you work through a holding that invoices a management fee, the tax authority still sets the salary with the same rule. What 2027 brings is still a proposal.

9 min read

Business adviceconsultancy

Liable for your advice: what does the law say, how do you limit it and how do you insure it?

Wrong advice can cost a client a lot of money. The law requires the care of a good service provider. Your company is liable, but the client can sometimes also sue you personally. You limit the risk with clear agreements and general terms that you provide before or at the conclusion of the contract, and you insure it with professional indemnity insurance.

9 min read

Shall we meet?

Tell us about your business. We deliberately work with a limited number of clients. That is why we first look together at whether we are a good fit.

Request an introductory meeting